در هر نوع از انواع اندازه گیری و محاسبات، احتمال بروز خطا های سیستمی و یا تصادفی وجود دارد. هنگام انجام محاسباتی که دقت آن ها بسیار برای ما حائز اهمیت باشد باید به منابع به وجود آمدن خطا آگاه باشیم و حتی الامکان بتوانیم آنها را از بین برده و یا تاثیرشان را به حداقل و دقت را به حداکثر میزان ممکن برسانیم.
در اندازه گیری مختصات با گیرنده های جی پی اس (GPS) و جی ان اس اس (GNSS) انواع مختلفی از خطا ممکن است به وجود بیاید که آن ها را به 3 دسته ی کلی می توان تقسیم کرد :
1. خطاهای مربوط به گیرنده، 2. خطاهای مربوط به ماهواره ها، 3.خطاهای مرتبط با محیط
خطاهای گیرنده های جی پی اس / جی ان اس اس
خطای مرکز فاز آنتن
خطای ساعت گیرنده
خطاهای ماهواره ای
خطای DOP
خطای ساعت ماهواره
خطای مدار ماهواره
خطاهای محیطی
خطای اتمسفری (تروپسفر و یونسفر)
خطای چند مسیری (MultiPath / مولتی پت)
در این مقاله قصد داریم تا یکی از خطاهای نام برده را بررسی کرده و عوامل موثر در به وجود آمدن و از بین بردن اثر آن را معرفی کنیم.
خطای Multipath (مولتی پت) / چند مسیری
خطای مولتی پت (multipath) یا چند مسیری، یکی از خطاهایی است که بر مشاهدات اندازه گیری شده توسط گیرنده جی پی اس اثر گذار بوده و تعیین موقعیت جی پی اس و مختصات نقطه ی مورد نظر را دچار خطا می کند. با توجه به اینکه تمامی ارتباطات گیرنده جی پی اس با ماهواره از طریق امواج رادیویی و سیگنال ها است، بدیهی ست که موانعی که مانع از رسیدن مستقیم سیگنال ها از ماهواره به گیرنده قرار دارند می توانند عوامل بروز این خطا در جی پی اس شوند.
خطای مولتی پت در زمینه ی انعکاس امواجی است که ماهواره و جی پی اس رد و بدل می کنند، اگر در مسیر ارتباطی ماهواره و جی پی اس سطوح صیغلی، شفاف و منعکس کننده قرار داشته باشند، برخی از سیگنال های شکسته شده از مسیر غیر مستقیم به گیرنده جی پی اس رسیده و دستگاه در تشخیص موقعیت ماهواره و توجیح موقعیتی خود دچار مشکل می شود و اندازه های به دست آمده با اندازه های حقیقی تفاوت دارند.
پیشگیری از بروز خطای مولتی پت (multipath)
برای رفع این خطا و بدست آوردن حداکثر دقت بدون حضور خطای multipath چند راه وجود دارد که انتخاب محیط مناسب، انتخاب نوع آنتن، زاویه مناسب، انتخاب گیرنده با فرکانس های بیشتر، DGNSS، آنتن چوک رینگ (choke ring) و… در لیست این روش ها قرار دارند.