برای اینکه بتوانید نقاط خود را برداشت کنید از 2 روش کلی می توان بهره برد:
- حالت اول : اتصال به سامانه CORS (ایستگاه های شمیم و شمیم پلاس)
- حالت دوم : استفاده از 2 گیرنده جی پی اس و برقراری اتصال بیس و روور
در این مقاله به روش بیس و روور کردن 2 گیرنده ماهواره ای پرداخته می شود.
ابتدا شما به دو دستگاه جی پی اس مولتی فرکانس Y1 نیاز دارید تا یکی از آن ها را به عنوان بیس (Base) و به صورت ثابت قرار داده و گیرنده جی پی اس دیگر را به صورت روور (Rover) حرکت دهید و مختصات نقاط نسبت به جی پی اس بیس برداشت کنید.

نحوه برقرار کردن جی پی اس بیس :
ابتدا دکمه ی پاور (Power) بر روی گیرنده Y1 را برای چند ثانیه نگه دارید تا دستگاه با صدای بوق روشن شود. سپس از طریق بخش Connection در نرم افزار SingularSurv (دانلود نرم افزار از صفحه ی دانلود ها -> نرم افزار ها -> SingularSurv) با بلوتوث به کنترلر وصل میشویم (نحوه اتصال جی پی اس به کنترولر از طریق بلوتوث) سپس اقدام به ساخت یک پروژه (Project) در منوی Project می کنیم.
نحوه اتصال جی پی اس مولتی فرکانس به کنترولر از طریق نرم افزار نقشه برداری SingularSurv :





نحوه ساخت پروژه در نرم افزار SingularSurv :





- مورد 4 (Datum Store) از 2 مسیر Datum در صفحه ی اصلی نرم افزار و همچنین از بخش Datum Store در هنگام نام گذاری پروژه ی جدید قابل دسترسی است.
پس از ساخت پروژه در کنترولر، از قسمت Device گزینه Base را انتخاب کرده و با فشار دادن دکمه Add وارد صفحه ی اضافه کردن Base می شویم.
برای اینکه بیس ما دقیقا در موقعیت قرار گرفته شده ی آن شناخته شود باید آن را به صورت دقیق و به عنوان فرستنده معرفی کرده و موقعیت و مشخصات آن را به درستی در کنترلر وارد کنیم. بدین صورت گیرنده جی پی اس ما هم به کنترلر متصل شده و هم مشخصاتش در آن ثبت می شود.
در صفحه ی باز شده در کنترولر به قسمت Datalink type وارد شده و از منوی آبشاری سمت راست گزینه Internal Radio را انتخاب میکنیم. دوباره Internal Radio را انتخاب کرده سپس در منوی Protocol بر روی آیتم Transparent کلیک میکنیم.
در بخش Power آیتم 2.0 را انتخاب کرده و سپس به قسمت Channel می رویم و یک کانال را انتخاب می کنیم، نکته ای که باید به آن توجه داشته و آن را رعایت کنیم این است که هر کانالی که برای بیس انتخاب می شود عینا باید برای روور نیز انتخاب شود تا اتصال بین این دو برقرار شود.
در بخش بعدی یعنی Frequency مقدار نشان داده شده را با Channel مربوطه تطابق می دهیم. در انتها دکمه ی Confirm را فشار داده و تغییرات را ذخیره می کنیم.
از قسمت Mode نام جی پی اس بیس خود را در فیلد خالی وارد کرده و apply می کنیم.
اگر تمامی قسمت ها را درست تنظیم کرده باشیم دستگاه به صورت اتومات اعلام می کند که Base آماده برقراری اتصال با Rover است.
نحوه تعریف کردن جی پی اس بیس :







نحوه برقرار کردن جی پی اس روور :
برای آماده کردن دستگاه جی پی اس روور (Rover) تمامی مراحل مانند بیس (Base) می باشد.
در کنترولر از بخش Device گزینه Rover را انتخاب کرده و به گزینه Add وارد می شویم سپس در قسمت Datalink type همانند تنظیمات Base کانال (Channel) و فرکانس (Frequency) را انتخابی را مطابق و یکسان با بیس قرار می دهیم و در نهایت Confirm و Save می کنیم. (بقیه ی گزینه ها را تغییر نمی دهیم)
پس از انتخاب نام روور از بخش Mode دکمه ی Apply را می زنیم و اگر تمامی مراحل را به درستی انجام داده باشیم دستگاه به صورت اتومات آماده بودن گیرنده روور را اعلام می کند.
نحوه تعریف کردن جی پی اس روور :








نکته مهم : با توجه به اینکه آنتن شلاقی باعث می شود که گیرنده های جی پی اس فرکانس های یک دیگر را راحت تر و با سرعت بیشتری شناسایی کنند از این آنتن ها استفاده شده و جذب سیگنال بهتری دارند.
برداشت نقاط با جی پی اس مولتی فرکانس Y1 سینگولار :
پس از اتصال دستگاه های بیس و روور به یکدیگر، در کنترولر به منوی Survey رفته و گزینه Topo Survey را انتخاب می کنیم. پس از فیکس کردن و تنظیمات IMU گیرنده Y1 (آموزش راه اندازی IMU گیرنده مولتی فرکانس Y1) و وارد کردن ارتفاع دقیق ژالن اقدام به برداشت نقاط می کنیم.
در صفحه ی کنترولر برای برداشت نقاط دکمه ای وجود دارد که با هر بار فشردن آن آیکون لوکیشن مربوطه، دایره ای آبی رنگ را تشکیل می دهد و سرعت تشکیل این دایره و مدت زمانی که برای هر برداشت صرف میکند توسط خود ما در ابتدا مشخص می شود (مثال : 5 ثانیه، 10 ثانیه و…). مدت زمان تعیین شده نشانگر مدتی است که در مختصات مورد نظر باید دستگاه به صورت ثابت و تراز قرار بگیرد تا عملیات برداشت نقاط اتفاق بیوفتد و هر چقدر این زمان بیشتر باشد و زمان طولانی تری صرف ثبت مختصات هر نقطه شود، مختصات به دست آمده از دقت بیشتری برخوردار است.
نحوه برداشت نقاط با جی پی اس مولتی فرکانس Y1 :




- همچنین مقاله های ” گیرنده ی جی پی اس چیست؟ “ و ” آموزش کار با گیرنده Y1 “ را بخوانید.